Komkommertijd

Kom·kom·mer·tijd (de ~ (m.)) periode in de zomer waarin er weinig nieuws is.

Door het mooie weer dat we de afgelopen maanden al hebben gehad, lijkt het wel zomer. Maar dat er weinig nieuws is, nee. Sinds een aantal dagen is hét nieuws toch wel de besmetting van komkommers met de EHEC-bacterie.

In Noord-Duitsland zijn honderden mensen met de EHEC-bacterie besmet geraakt. Zij kampen onder meer met nierfalen en darmklachten. Tot nu toe zijn vijftien Duitsers en een Zweed overleden. In Spanje en ook Nederland zijn mensen besmet geraakt met de EHEC-bacterie. De bron van de bacterie is nog niet bekend.

Communicatie
Aan aandacht voor het onderwerp geen gebrek. Op straat, op kantoor, in de kranten, op het journaal wordt volop gesproken over komkommers. Op twitter zijn #EHEC en #komkommers trending topics. Het nieuwsitem is tevens een bron van grappen en grollen. Komkommers met condooms als reclame voor veilige seks, komkommer en kwel als veelgebruikte woordspeling en het woord komkommertijd is immens populair geworden. Er is nog geen unaniem antwoord op de vraag of je zonder besmettingsgevaar komkommer kunt eten.

De Duitse overheid raadt af komkommer, sla en rauwe tomaten te eten zo lang niet duidelijk is wat de besmetting veroorzaakt. In Nederland wordt in ieder geval aangeraden groente zorgvuldig te wassen en komkommers zonder schil te nuttigen. Maar waar blijft die infomercial van de Rijksoverheid?

Financiële gevolgen
In meerdere landen zijn importverboden ingesteld. Door het stilvallen van de export van o.a. komkommers lijden Nederlanse tuinders een schade van 30 miljoen euro per week. Staatssecretaris Bleker onderzoekt of Europese steun mogelijk is. De financiële schade zal in meerdere landen – waaronder Spanje – fors zijn. Een klap voor de economie. En weer een onderwerp voor bloggers, journalisten en twitteraars.

Durf jij nog komkommers te eten?

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *