Directe positieve feedback

“Mensen functioneren het best wanneer ze met regelmaat een terugkoppeling krijgen. Ze kunnen daardoor dichter bij hun doel komen.”, aldus de Amerikaanse psycholoog Leonard Martin. Hij maakt een onderscheid tussen ‘immediate returns’ en ‘delayed returns’; oftewel directe terugkoppelingen en uitgestelde feedback.

Immediate returns
Vroeger kregen we directe terugkoppeling op de dingen die we delen. Voedsel verzamelen, hout hakken, brood bakken, hutten bouwen; we leefden van dag tot dag. Gaat het fout – het voedsel is op – dan kun je je gedrag bijstellen (nieuw voedsel zoeken). In onze huidige samenleving heerst vooruitdenken. Doelen liggen relatief ver in de toekomst (hypotheek, opleiding). Er is meer sprake van uitgestelde feedback.

Als immediate returns beter werken dan delayed returns, hoe passen we dat dan in onze huidige samenleving?
Dat kan in je werk doen door je doelen zo te stellen dat je snel een terugkoppeling krijgt. Dus liever ervoor zorgen dat dat ene blog is geschreven dan dat je je als doel stelt vijf blogs per maand te schrijven. In en om het huis leveren activiteiten als koken, breien, klussen en tuinieren directe feedback op.

Positieve beloningen
Het voelt goed om positieve feedback, beloningen, te krijgen, omdat je hersenen van blije momenten een dopamineshot krijgen. Je wordt aangemoedigd om het bijbehorende gedrag (de oorzaak van de beloning) te herhalen. Heb je weer iets nieuws bereikt waar je blij van wordt, krijg je weer een nieuw shot dopamine. Positief gerichte feedback werkt veel beter dan negatieve feedback.

Complimentje?Daag jezelf en de mensen om je heen tot nieuwe beloningen, nieuwe blije momenten en directe positief gerichte terugkoppelingen. In de scrumwereld is dat heel gebruikelijk. Alle ceremonies zijn erop gericht snel feedback te krijgen, te geven en om daarop in te spelen. En succes wordt gevierd.
Maar denk ook eens aan het geven van een compliment aan iemand. Help een ander iets voor elkaar te krijgen. Thuis, op je werk, in de trein. Directe positieve feedback, het werkt!

*) Dit blog is gebaseerd op artikelen uit het zomer doeboek van Psychologie magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *