Deadlines

Wat is dat toch met deadlines? Aan de ene kant helpen ze je op tijd dingen op te leveren, aan de andere kant levert het je stress op. Deadlines zijn er niet om op te schuiven, maar de praktijk leert dat er nog wel eens reservedeadlines zijn. Deadlines, voor de één een must, voor de ander een obstakel en voor sommigen flexibel.

Als je net als ik in de communicatiewereld werkt, heb je vaak te maken met deadlines. Voor het opleveren van teksten, voor de kick-off van een nieuw project, voor een advertentie, voor de leveranciers, voor de website, voor de fotografie en voor jezelf. Je raakt er haast aan gewend. Je weet niet beter. Deadlines zijn er altijd.

Wat zou er gebeuren als er geen deadlines zijn? Zou alles dan op tijd af komen? Zou alles op een gemoedelijke manier verlopen? Of loopt alles in de soep, is iedereen te laat en wordt de helft vergeten?

Hoe zou de wereld er uit zien als er geen deadlines nodig waren? Dat iedereen precies weet wat hij of zij wanneer af moet hebben? Dat iedereen weet wanneer de ander jouw spullen nodig heeft om zijn of haar eigen werk te kunnen voortzetten? “Ja, hoor! Komt voor elkaar!” En dat je daar dan ook blindelings op kunt vertrouwen…

Heerlijk lijkt me dat! Maar ook een beetje saai. De spanning is er dan af. De vraag “komt alles op tijd voor elkaar?” is toch ook wel een tikkeltje prettig te kunnen stellen. Je ervaart dan tenminste dat je werk verricht, dat je afhankelijk bent van anderen, samenwerkt en dat je echt wel kunt managen.

Laat de deadlines maar bestaan. Maar verras elkaar eens door eerder dan afgesproken je werk af te hebben. Het doet een mens goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *