Lancering NL-Alert: gemiste kans

NL-AlertGisteren (8 november 2012) is NL-Alert in gebruik genomen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie lanceerde het nieuwe alarmmiddel. Over het systeem kan ik enthousiast raken, over de communicatie erover niet.

Wat is NL-Alert?
“NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.”, aldus NL-Alert.

Zoveel mensen kunnen er nog niet meer worden bereikt, want het systeem werkt nog niet voor alle klanten van Vodafone en T-Mobile. Bovendien werkt het systeem ook (nog) niet op de iPhone.

Wat zegt NL-Alert zelf over de werkzaamheid van het systeem?
“Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Kijk op de instelhulp of jouw mobiel al geschikt is.”

Instelhulp
Dat klinkt goed. Het werkt al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Ik heb de site bezocht en de instelhulp gebruikt om te zien of mijn telefoon (HTC Desire Z) geschikt is. Helaas staat mijn toestel er niet tussen en krijg ik dit als antwoord:
“Nieuwe toestellen worden regelmatig toegevoegd aan de NL-Alert instelhulp. Voor niet-courante oudere toestellen gebeurt dat niet.”

Datzelfde probleem had minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gisteren bij de lancering ook. In een interview geeft hij aan dat zijn toestel te oud is voor NL-Alert en daarom vandaag een nieuw toestel krijgt.

De instelhulp werkt dus alleen voor nieuwe toestellen waarvan je kunt verwachten dat NL-Alert daarop werkt. Juist de mensen die iets oudere toestellen hebben, zitten met de vraag of het systeem ook op hun toestel werkt. Zij krijgen vandaag niet meteen een nieuw toestel…

NL-Alert geeft aan dat in de toekomst NL-Alert standaard beschikbaar is op alle mobiele telefoons. Inderdaad, als je maar lang genoeg wacht, zijn de “oude” telefoons vervangen door nieuwere modellen.

Conclusie
Dit systeem is op zich een prachtig middel om mensen te bereiken. Het kan lokaal worden ingezet, maar ook landelijk. Bovendien werkt de dienst ook als het mobiele netwerk niet bereikbaar is. Het is in Amerika recent nog gebruikt om de mensen in de gevarenzone van orkaan Sandy te informeren.

Qua communicatie had ik het toch anders gedaan. Als je weet dat de dienst nog maar beperkt kan worden gebruikt, doe dan bijvoorbeeld een soft-launch. Houd de mensen op de hoogte van de ontwikkelingen en lanceer het middel zodra de bereikbaarheid optimaal is. Maak van de nood een deugd en blijf positief communiceren. Dan kan je met recht trots zijn. Maar voor nu zeg ik: gemiste kans.

http://www.nederlandveilig.nl/nl-alert/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *